Samsung Galaxy S6 matkapuhelin

Samsung Galaxy S6 ja Samsung Galaxy S6 Edge ovat Android älypuhelimia, jotka on valmistanut Samsung Electronics ja jotka ovat olleet myynnissä huhtikuusta 2015.

S6 ja S6 Edge ovat yhdessä seuraajia Galaxy S5 tuotesarjalle.

Samsung Galaxy S6 Edge ja S6

Älypuhelimet esiteltiin ensimmäistä kertaa virallisesti Mobile World Congress messujen lehdistötilaisuudessa maaliskuun 1, 2015.

Yhdessä S6 mallin kanssa Samsung toi julki myös S6 Edge version, joka eroaa perusmallista laitteen kaarevan näytön reunan avulla, jota voidaan käyttää erilaisiin lisäominaisuuksiin.

Galaxy S6 tuli myyntiin huhtikuun 10, 2015, kaikkiaan 20:ssä eri maassa.

Vaikka Galaxy S6:n yleisdesign omaa paljon yhteisiä ominaisuuksia aikaisempiin malleihin, laitteen rakenne sinällään on uusittu, metallisella kokonaisraamilla ja lasitaustalla muovin sijasta.

Samsung Galaxy s6 matkapuhelin

Laitteisiin tuotiin lisäksi parannettu kamera, virtaviivaistettu käyttäjäliittymä, tuki molemmille langattomille lataamisstandardeille, ja tuki mobiilimaksuille.

Hardware-laitteistopuolella S6 parannuksia olivat mm. 1440p näyttö, uusi talon sisäinen “system-on-chip” siru, joka hyödyntää 14 nm FinFET tuotantoprosessia, sekä edistyneempi sormenjälkiskanneri.

Galaxy S6 ja S6 Edge saivat myyntiintulonsa myötä etupäässä positiivista palautetta, yksittäisinä kehun kohteina esimerkiksi parannettu laatu edellisiin malleihin verrattuna sekä parannukset näyttöön, suorituskykyyn, ja kameraan.

Negatiivista palautetta ovat saaneet Samsungin päätös poistaa mahdollisuus laajentaa tallennuskapasiteettia tai poistaa akku.

Lisäksi S6 Edgen kaarevan näytön reunan hyödyntämistä ei oltu hyödynnetty useiden käyttäjien mielestä niin paljoa, että se oikeuttaisi korkeamman hinnan perusmalliin verrattuna.

Samsung Galaxy S6 kännykän kehitystyö

Huhut Galaxy S5 seuraajamallin ympärillä alkoivat tulla julkisuuteen tammikuussa 2015, kun lehdistöön tuli tieto että Samsung tulisi käyttämään talonsisäisesti kehitettyä Exynos system-on-chip sirua Qualcomm Snapdragon 810 sirun sijasta S6 mallissa, johtuen ylikuumenemiseen liittyneistä huolenaiheista.

Varhaisen helmikuun 2015 kuluessa Bloomberg News raportoi, että S6 tulisi omaamaan metallisen rungon, ja että siitä tulisi myyntiin normaali versio sekä versio reunasta kaarevalla näytöllä, Galaxy Note Edge -puhelinmallin tapaan.

Samsung esitteli Galaxy S6 ja S6 Edge mallit virallisesti Samsung Unpacked tapahtumassa osana Mobile World Congress messuja, maaliskuun 1, 2015, ensimmäiseksi myyntipäiväksi tullessa tuolloin huhtikuun 10, 2015 (alkuun 20:ssä maassa).

Galaxy S6 mallin suunniteltiin vastaamaan aikaisempien mallien saamaan kritiikkiin ja palautteeseen, painotuksena design, kamera, ja langaton latausmahdollisuus.

Osana näiden tavoitteiden saavuttamista osa Galaxy S5:n ominaisuuksista poistettiin uudessa mallissa, kuten vedeneristys ja USB 3.0 portti.

S6:n designin lähestymistapa on kulminaatio yhtiön uusille toimintatavoille, jotka alkoivat vuoden 2014 Galaxy Alphalla, joka oli ensimmäinen metallia rakenteessa hyödyntänyt Galaxy-älypuhelin.

Uusi heijastava päällysmateriaali suunniteltiin puhelimien takapuoliin talon sisäisesti, tuomaan niille korumaisen vaikutelman.

Myös laitteiden ohjelmistoja yksinkertaistettiin. Samsungin edustaja on ilmoittanut, että 40% TouchWiz järjestelmän ominaisuuksista poistettiin tai virtaviivaistettiin S5 malliin verrattuna.

Lisäksi Galaxy S6:n akku ei ole enää käyttäjän itsensä vaihdettavissa. Tätä perusteltiin S6:n nopealla AC lataamisnopeudella sekä tuella molemmille langattomille latausstandardeille.

Tekniset tiedot

Koodinimi: Project Zero
Valmistaja: Samsung Electronics
Slogan: “Next is Now”
Sarja: Galaxy S -sarja
Mallit: SM-G920F, SM-G920I, SM-G920T, SM-G925F (Edge), ja SM-G925I (Edge)
Ensimmäinen myyntipäivä: 10-4-2015
Edeltäjä: Samsung Galaxy S5
Tyyppi: Kosketusnäyttöinen älypuhelin
Muoto: Liuske
Mittasuhteet (S6): korkeus 143.4 mm, leveys 70.5 mm, ja syvyys 6.8 mm
Mittasuhteet (S6 Edge): korkeus 142 mm, leveys 70.1 mm, syvyys 7 mm
Paino (S6): 138 g
Paino (S6 Edge): 132 g
Käyttöjärjestelmä: Android 5.0.2 “Lollipop”
CPU: Exynos 7420 Octa-core (2.1 GHz Quad + 1.5 GHz Quad)
GPU: Mali-T760 MP8
RAM-muisti: 3GB LPDDR4
Sisäinen muisti: 32, 64, tai 128 GB
Akku (S6): 2,550 mAh
Akku (S6 Edge): 2,600 mAh
Näyttö: 5.1″ (130 mm) 2560×1440 pikselin (577 pikseliä per tuuma) Quad HD Super AMOLED Gorilla Glass 4
Takakamera: 16 megapikselin Sony Exmor RS IMX240, f/1.9, 2160p@30 FPS, 1080p@60fps, 720p@120fps, Auto HDR, optinen kuvanvakain, tracking automaattitarkennus, manuaalinen tarkennus, LED-salama
Etukamera: 5 MP, 1080p@30fps, duaali videopuhelu, Auto HDR
Virallinen sivusto: www.samsung.com/global/galaxy/

Laitteisto ja design

Galaxy S6 Edge on konseptina samanlainen Galaxy Note Edge puhelinmalliin, vaikkakin suhteellisesti hillitymmällä näytön reunan kaarevuudella varustettuna.

S6 linja pitää sisällään yhtäläisyyksi aikaisempiin malleihin, mutta hyödyntää metallista raamia ja lasista takaosaa, kaarevaa reunusta & viistettyjä reunoja paremman kädensijan takia, ja kaiutin ristikko on siirretty puhelimen alareunaan.

Laitteet ovat kansainvälisesti tarjolla värisävyissä “White Pearl”, “Black Sapphire”, “Gold Platinum”, “Blue Topaz”, ja “Emerald Green” viimeistelyinä.

S6 on osalta ominaisuuksiaan vähäisempi S5 malliin verrattuna: se ei ole vedenpitävä, siitä ei löydy MicroSD korttipaikkaa, se hyödyntää USB 2.0 porttia, ja sen akkua ei voida vaihtaa.

Galaxy S6 mallien suorituskyvyn lähteenä on 64-bit Exynos 7 Octa 7420 system-on-chip siru, koostuen neljästä 2.1 GHz Cortex-A57 ytimestä ja neljästä 1.5 GHz Cortex-A53 ytimestä, sekä 3 GB verran LPDDR4 RAM muistia.

Prosessori on Samsungin ensimmäinen, joka hyödyntää 14 nm FinFET valmistusprosessia, joka yhtiön mukaan parantaa energiatehokkuutta.

S6 älypuhelimet ovat myynnissä 32, 64, tai 128 GB sisäisillä massamuisteilla, hyödyntäen Universal Flash Storage 2.0 standardeja.

Molemmat laitteista käyttävät 5,1 tuuman 1440p Super AMOLED näyttöjä.

Samaan tapaan Galaxy Note Edgen kanssa, S6 Edgen näyttö on hieman kaareva laitteen horisontaalisten reunojen suhteen.

Laitteen takapuolella olevassa kamerassa on sama kuvakenno optisella kuvanvakaimella kuin Galaxy Note 4:ssä, vaikkakin mm. f/1.9 valotusaukolla, objektia seuraavalla automaattitarkennuksella, sekä reaaliaikaisella HDR ominaisuudella.

Samsungin mukaan kameraan tuodut päivitykset mahdollistavat sen paremman käytön alhaisen valonmäärän olotiloissa.

Etupuolella oleva kamera parannettiin 5 megapikseliin samanlaisella valotusaukolla.

Home-painikkeen sormenjälkiskanneri käyttää uusissa malleissa kosketuspohjaista skannausmekanismia pyyhkäisypohjaisen mekanismin sijaan. Tuplanapaus Home-painiketta aktivoi kamera-sovelluksen.

Galaxy S6:een kuuluu mukaan 2550 MAh akku, kun taas S6 Edge malli käyttää 2600 MAh akkua.

Molemmat Galaxy S6 mallit tukevat sekä Qin että Power Matters Alliancen langattoman latauksen standardeja.

Galaxy S6 ja Galaxy S6 Edge – Ohjelmistot

Laitteet toimivat Android 5.0.2 “Lollipop” käyttöjärjestelmällä Samsungin oman TouchWiz ohjelmistosarjan kanssa.

TouchWiz ohjelmistosarjaa on virtaviivaistettu S6 malliin uudella designilla ja vähemmällä määrällä valmiiksi asennettuja sovelluksia.

S6:een kuuluu mukaan useita Microsoft sovelluksia: OneDrive, OneNote, ja Skype.

Mallissa S6 Edge käyttäjät voivat puolestaan määritellä maksimissaan viisi kontaktia pikavalikkoon, johon pääsee pyyhkäisemällä yhtä näytön reunaa.

Nämä viisi pikavalikoin kontaktia on myös värikoodattu: kun laite on ylösalaisin, kaareva reuna loistaa kontaktiin liitetyllä värillä edustaen tulevaa puhelua.

Galaxy Note Edge puhelimessa oleva yökello-ominaisuus otettiin mukaan myös S6 Edge laitteeseen.

S6 ja S6 Edge ovat ensimmäisiä laitteita, jotka hyödyntävät Samsung Pay mobiilimaksu-ominaisuutta, jonka yhtiö on kehittänyt ostettuaan LoopPayn helmikuussa 2015.

Samsung Pay sisältää LoopPay teknologian nimeltään “Magnetic Secure Transmission” (MST), joka lähettää maksukortin datan maksuterminaalille käyttäen elektromagneettista kenttää, aiheuttaen terminaalin rekisteröimään tapahtuman samaan tapaan normaalisti pyyhkäistyn maksukortin tapaan.